Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

ALBERTOVSKÁ VÁNOČKA...

úterý 28. ledna 2014

Vánočku jsem si o letošních svátcích nekoupila, ale povolala jsem mamku a uprosila ji, aby mi ji upekla. Když těsto hnětla dřevěnou vařečkou, vrátila jsem se na moment do dětství...a pak podruhé, když jsem si ji namazanou máslem a domácí marmeládou řádně vychutnávala...

Vloni jsem ji snědla ještě teplou a chudák tenkrát několikatýdenní kojená Bára, která se mohla bolestí ukroutit...

Letos jsem znovu nevydržela a ochutnala ji hned po vytažení z trouby...Báře jsem ji zodpovědně ufoukala do vychladnutí...a kroutily jsme se taky, ale „chuťovým blahem“...



Albertovská vánočka

Těsto:
1 kostka droždí (42 g)
100 g krupicového cukru
250 ml mléka
1 vejce + 1 žloutek navíc + 1 prošlehané vejce na potření
120 g rozpuštěného másla
větší špetka soli
500 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1 hrsti rozinek naložených v rumu
1 hrst sekaných mandlí na posypání
moučkový cukr na poprášení


Postup:
Droždí rozdrobte do mísy a se lžící cukru rozmíchejte do řídké pasty. Přilijte trochu vlažného mléka, potom i vejce a žloutek. Promíchejte. Postupně přidejte máslo, sůl, mouku, zbylý cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a teprve pak i zbylé mléko.

Hmotu zpracujte vařečkou, pak rukama na vále a hněťte min. 10 minut. Vytvarujte kouli, vraťte ji do mísy a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě 2-4 hodiny. Vyjměte těsto, znovu prohněťte a zapracujte rozinky.

Těsto rozdělte na 9 stejně velkých bochánků a vyválejte z nich stejně dlouhé prameny. Z prvních tří a tří upleťte spodní patro, přeneste na plech vyložený pečícím papírem, přitlačte je k sobě a zploštěte. Z dalších tří upleťte druhé patro, dejte na první a znovu zploštěte. Konce vánočky zahněte do spodu a zapíchejte do ní špejle, aby se nerozjížděla. Nechte vánočku znovu 30 min. kynout na plechu.

Vánočku potřete vejcem a posypte plátky mandlí, vložte do předehřáté trouby na 220 stupňů, po 10 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a pečte asi 30 minut.

Po vychladnutí pocukrujte.


Žádné komentáře:

Okomentovat