Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

PLACIČKY OD MOJÍ BABIČKY...

neděle 10. listopadu 2013

Babička nikdy nevařila moc zdravě. Samé zelo, knedlo, králík...pekáče na buchty promašťovala silnou vrstvou (nebo spíše hladinkou) oleje, smažila na sádle a s dědou byli schopni posnídat i bůček. Její vynikající bramborový salát se rozhodně nenastavoval jogurtem, ale poctivou majonézou a řízky se skoro nevešly na talíř. Při každém obědě nám chtěla domastit už omaštěné brambory a člověk nemohl odporovat, protože by babička mohla nechtěně zmastit i nás, kdyby jí rendlík s omastkem vypadl z třesoucí se ruky. Pravidelně jsme pak uléhali na kanape, aby nám všem slehlo a mohli jsme pozřít další její vynikající chod v podobě buchet, koláčů a všelijakých řezů.

Není pak k podivu, že jsem byla při jedné návštěvě překvapená, že babička využila při pečení ovesné vločky! a vykouzlila českou variantu „cookies“.

Její recept je nesmrtelný a používám ho o Vánocích, kdy velikost placiček zmenšuju tak akorát do ruky (a do pusy). Taky se bez nich neobejde žádné naše cestování, kdy napeču celou krabici a mám energeticky vystaráno na většinu snídaní a vysokohorské túry. A strašně ráda placičky daruju někomu podobně mlsnému, jako jsem já. Třeba v plechových dózách, ve kterých vypadají úplně nejlíp.

Recept mám už několik let na zažloutlém papíru (trošku umaštěném), protože ho hodně používám, a myslím, že je potřeba se o něj podělit a uchovat na vlnách internetu. Já peču vždycky rovnou z dvojité dávky, protože...protože proto:)

Babi, jestli to v nebi čteš, věř, že na tebe myslím pokaždé, když je peču nebo jím. Chybíš mi.



Placičky od mojí babičky

Těsto:
250g ovesných vloček
1 hera
2 vejce
150g cukru krupice
300 g hladké mouky
2 lžíce medu
1 prášek do pečiva
1 lžička skořice
podle chuti pak rozinky, sušené ovoce, ořechy, kokos, mák, slunečnicová a dýňová semínka (já mám nejradši kombinaci rozinek, oříšků a slunečnicových semínek)


Postup:
Smíchejte dohromady vejce, cukr a med a prošlehejte. Sypké přísady promíchejte zvlášť a pak spojte s herou a vaječnou směsí. Přidejte ořechy, semínka, sušené ovoce, prostě, co dům dá a prsty spojte všechno dohromady. Tvarujte placičky na plech vyložený pečícím papírem a pečte zhruba 20 minut při 180 stupních.

Žádné komentáře:

Okomentovat