Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

NAROZENINOVÝ DÝŇOVÝ DORT...

čtvrtek 28. listopadu 2013

Další dort jsem pekla na narozeninovou oslavu ve studiu NamOMent. Chtěla jsem hlavně něco míň kokosového, kde je skořice, co nám naposledy připomene podzim a co si můžou dát děti. Když jsem našla tenhle dort, rozmrazila jsem dýňové pyré, které jsem si uchovala od poslední dýňově pečící mánie, a přesladký výsledek snad všem chutnal.



Dýňový dort

Těsto:
1,5 hrnku másla
2 hrnky hnědého cukru
2 hrnky cukru krupice
6 vajec
2 hrnky dýňového pyré
1 hrnek podmáslí (nebo kefíru)
2 lžičky vanilkového extraktu
4 hrnky hladké mouky
4 lžičky kypřícího prášku
2 lžičky pečící sody
3 lžičky skořice
1 lžička muškátového oříšku


Náplň:
300g krémového sýru
150g másla
0,5 hrnku dýňového pyré
1 lžíce pomerančové šťávy
1 lžička pomerančové kůry
0,5 lžičky vanilkového extraktu
4 hrnky cukr moučky


Na potření vnějšku dortu:
250 g krémového sýru
150g másla
0,5 lžičky vanilkového extraktu
4 hrnky cukr moučky


Postup:
Smíchejte máslo s cukry, přidejte postupně vejce a prošlehejte. V druhé míse smíchejte dýňové pyré, podmáslí a vanilku. Ve třetí pak mouku, kypřící prášek, sodu, skořici a muškátový oříšek. Do máslové směsy přidávejte na střídačku suchou směs a směs s dýňovým pyré a promíchejte. Těsto rozdělte do dvou stejných pečících forem a pečte na 180 stupňů asi 35 -40 minut, nebo dokud není špejle suchá po vytažení.

Přísady na náplň dortu a na potření jeho vnějšku zvlášť smíchejte. Vychladlé dortové korpusy ještě na třikrát (nebo na dvakrát) rozdělte, každou placku, včetně horní, potírejte náplní a nakonec celý dort potřete poslední směsí. Dozdobte podle své fantazie.

Já jsem použila malá plátková srdíčka.



Bára si svoji oslavu zřejmě moc neuvědomovala, 4 zuby si zrovna řekly, že se protlačí VEN na její slavnostní DEN, proplakala nejen předávání krásných dárků, ale jakýkoli můj pokus zanechat ji samostatně si hrát na podložce...takže jsem jednou rukou držela jí a druhou střídavě jedla dort a upíjela šampaňské. V nestřežených momentech se mi podařilo jednou dolít holkám a něco málo vyfotit. I tak jsem ráda, že jsme se i s dětmi sešly pohromadě.

Jako malou pozornost pro příchozí jsem vykouzlila balíčky zdravých mrkvovo-ovesných muffinů „na doma“ s plastovými prasátky na hraní, protože prasátek a muffinů není nikdy dost, že? A oslav narozenin taky ne, že? Už teď se těším na tu další a pevně věřím, že bude Bára za rok už zcela „ozubená“:)

Klikněte na miniatury pro zvětšení

1 komentář:

  1. Dort byl vynikající a oslava se nám moc líbila! Jen škoda, že si ji Bára tolik neužila :-(.

    OdpovědětVymazat