Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

Š JAKO CHARLOTTA...

úterý 18. června 2013

Měla jsem chuť vyrobit Tiramisu, ale tak nějak hezčeji...a tak došlo na Tiramisu Charlottu. Při pátrání, kde se tenhle název poprvé objevil, jsem jako bonus zjistila, že:

Slovo koláč je odvozeno od slova kolo, podle tvaru a zřejmě i velikosti původních koláčů.

Slovo bábovka původně znamenalo pekáč, formu na bábu.

Slovo perník vzniklo zjednodušením souhláskové skupiny ze slova peprník - původní perník byl totiž tvořen z mouky, medu a pepře.

Slovo buchta je utvořeno od expresivního základu buch-/puch-, jehož původ je asi zvukomalebný (i když ten puch-?? no nevím) a znamená nabývat objem, bubřet.

Slovo oplatka pochází z latinského oblata a původně označovalo mešní hostii.

Slovo lívanec je příbuzné ke slovesu lít - jedná se o moučník z litého těsta do důlku v plechu.

Samotnou Charlottu prý vymyslel francouzský šéfkuchař Marie-Antoine Carême (1784-1833), který se hodně zasloužil o vzestup francouzské gastronomie. Carême dort údajně pojmenoval na počest svého ruského zaměstnavatele a Charlotte odkazuje na carovu švagrovou, princeznu Charlotte Mecklenburg-Strelitz, manželku Jiřího III., krále Velké Británie a Skotska. (ježiš, musím si zopáknout dějepis!)

Velkou propagátorkou tohoto francouzského dezertu s nádechem noblesy byla ve svých televizních show Julia Childová, kterou tak přesvědčivě ztvárnila Meryl Streep ve filmu Julie a Julia.


Tiramisu Charlotta:

Osobně nemám nic proti kvalitnímu smetanovému pomazánkovému máslu. Ti co si ale nechtějí hrát na Babicu jako já, mohou samozřejmě použít pravé Mascarpone.


Krém:
3 200g pomazánková másla bez příchuti
2 zakysané smetany
1 našlehaná šlehačka
4 vrchovaté lžíce cukru moučky
1 vanilkový cukr (nebo pár kapek vanilkové esence)


Postup:
Ušlehejte krém a podle chuti přidejte cukr. Uvařte silnou kávu, oslaďte a přidejte baileys (nebo whisky cream, nebo jakýkoli krém kromě toho na opalování). Stěny kulaté formy vyložte fólií a zkraťte délku piškotů o necelou 1/3, aby se líp skládaly na boky formy. Na dno pak dejte piškoty celé + odkrájené zbytky a hodně je pokropte kávou. Navrch krém a znovu piškoty polité kávou. Vrstev může být, kolik chcete, zakončete ale vždycky krémem a posypte vršek kakaem.
Nechte chladit přes noc v lednici, po vyndání z formy převažte boky stuhou.


Žádné komentáře:

Okomentovat