Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

DÝŇOVÝ PERNÍK S ČERVENÝM VÍNEM...

sobota 15. listopadu 2014


Tenhle perník z dýně Hokaido splňuje mojí představu o dokonalé podzimní a možná i zimní snídani. Je v něm totiž nejen dýně, ale i červené víno. Já jsem použila sice ještě sladkou Sangrii z léta, ale věřím, že stejně dobře poslouží i vánoční kořeněné Glühwein, které se u nás doma v zimě nepostradatelně svařuje a to nejen kvůli tomu, že tak krásně provoní kuchyň. Zásoby likviduju jen já, Petr si raději otevírá klasické suché červené.



Dýňový perník s červeným vínem

Těsto:
250g dýně Hokaido
250g polohrubé mouky
200ml červeného vína
130g hnědého cukru
50ml oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva
2 lžíce perníkového koření
2 lžíce kakaa


Postup:
Dýni Hokaido zbavte tvrdé slupky a jadérek, dužinu najemno nastrouhejte (já jsem použila dýňové pyré) a smíchejte s červeným vínem, vejci a olejem. V druhé míse promíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, perníkové koření a kakao. Potom obě části smíchejte dohromady.

Vlijte do vymazané a vysypané formy a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů zhruba na 40 min. Až zůstene špejle po zapíchnutí suchá, perník vyndejte a vychlazený ho potřete marmeládou, tvarohem, smíchaným s vanilkovým cukrem a trochou perníkového koření nebo ho polijte bílou čokoládou rozpuštěnou s trochou smetany.



1 komentář:

  1. No teda, to vypadá delikatesně. Nikdy by mě nenapadlo při sladkém pečení použít červené víno, ale myslím si, že to může být opravdu skvělé. A máte nějaké doporučení, jaké konkrétně víno by se hodilo do tohoto receptu? Většinou preferuji tato vína, tak budu ráda za tip.

    OdpovědětVymazat