Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

LINECKÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI A DROBENKOU...

středa 1. srpna 2018


Původní recept je se švestkami z tohohle blogu. Stejně dobrý je ale i s hruškami, jablky, rybízem, meruňkami, prostě co ovocný sad (nebo supermarket) dá. Za poslední týden jsem ho dělala už dvakrát, protože s těstem se výborně pracuje a samotná příprava je rychlá. David mi ho s chutí ujídá!!

 

Linecký koláč s hruškami a drobenkou

Těsto:
100g másla
50g cukru moučky
1 vanilkový cukr
1 vejce
220g hladké mouky
¼ lžičky prášku do pečiva


Náplň:
500g polotučného tvarohu ve vaničce (nebo 250g tvarohu a 250g mascarpone)
50g cukru moučky
2 vejce
1 vanilkový cukr
hrušky, meruňky nebo švestky...


Drobenka:
100g polohrubé mouky
50g cukru krupice
50g másla
1 lžička skořice (na meruňky spíše vanilku)


Postup:
Máslo nechte povolit a společně s oběma cukry utřete do světlé pěny. Přidejte vejce a propojte. V jiné míse smíchejte mouku a prášek do pečiva, přidejte k máselné směsi a vypracujte linecké těsto. Těsto natlačte na dno a boky koláčové formy a vložte do lednice odpočinout, než připravíte zbytek koláče. Zapňete troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Ovoce nakrájejte.

Tvaroh (nebo tvaroh a mascarpone), oba cukry a vejce prošlehejte.

Na těsto ve formě nalijte tvarohovou směs a poklaďte oloupanými a nakrájenými hruškami. Studené máslo nakrájejte na kostičky, zasypte moukou, cukrem a skořicí a rukama vypracujte sypkou drobenku. Tou bohatě posypte hrušky na vrchu koláče.

Pečte 50-60 minut do zlatova. Poznáte i tak, že tvaroh v náplni začne celý koláč zvedat od krajů nahoru. Jakmile se začne zvedat i střed, koláč je hotový.


Žádné komentáře:

Okomentovat