Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

BULHARSKÝ KYNUTÝ CHLÉB...

neděle 26. března 2017


Tenhle sladký chléb, který jsem si zařadila spíš do sekce vánoček a briošek, jsme s holkama s chutí snídaly několik dní. Já dávám přednost máslu nebo burákovému spolu s medem, holky zase silné vrstvě marmelády...tentokrát roztíraly babiččinu domácí z arónie a jablek...
Kynuté můžu vždycky a všude a vypadá to, že se ho asi nikdy nepřejím...




Bulharský kynutý chléb

Těsto:
500 g hladké mouky
200 ml vlažného mléka
70 g rozpuštěného másla
2 vejce
2 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 lžíce olivového oleje
půl lžíce šťávy z citronu
1 čajová lžička soli
trochu hladké mouky na zaprášení těsta před kynutím a na vál máslo na vymazání formy


Na kvásek:
3/4 kostky čerstvého droždí
lžička cukru krupice
3 lžíce mléka


Na potření rozváleného těsta:
50 g rozpuštěného másla
3-4 lžíce medu


Na potření, než dáte do trouby:
1 žloutek
2 lžíce mléka


Postup:
Do misky rozdrobte droždí, cukr a vlažné mléko a nechte vzejít kvásek. Dále prosejte mouku, sůl, vajíčka, cukr krupici, vanilkový cukr, mléko, olej, máslo, šťávu z citronu a hotový kvásek.

Těsto nechte hnětat 20 minut. Pak ho zaprašte hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout zhruba 1,5 hodiny. Troubu předehřejte na 170 °C. Rozpuštěné máslo smíchejte s medem.

Po nakynutí rozdělte těsto na dvě stejné části, každou pak na další 4 části. Vznikne tak 8 menších bochánků těsta, každý bochánek rozválte a potřete máslem s medem. Poté položte jednu placku na druhou, aby vrstva medu na horní placce zůstala nahoře. Tím vzniknou 4 dvojvrstvé placky, které srolujte do ruliček. Těm nejprve ukrojte konce a zbytek ruliček nařežte na malé trojúhelníčky, které vyskládejte po obvodu formy, kterou jste vymazali máslem. A nakonec střed formy vyložte odkrojenými konci ruliček. Vše potřete žloutky s mlékem a prvních 20 minut pečte na 170 °C. Poté přikryjte alobalem a nechte dopéct na 165 °C dalších 10 minut.


2 komentáře: