Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

HRUŠKOVÝ KOLÁČ...

středa 8. června 2016


Peču často, protože snídám zásadně sladké...a holky mě následují, takže mám o to větší motivaci...škoda, že času je na to poskrovnu...většinou hledám recept podle toho, co mi v lednici přebývá...tentokrát to odskákaly hrušky a tvaroh....Bára mi poctivě pomáhala, nos odřený od ustavičné rýmy, tváře červené od ustavičného ekzému, či co to je...recept je z Apetitu a první odstavec má pravdu „Až jednou hruškový koláč ochutnáte, budete jej péct donekonečna. Má tak jemnou a vyváženou chuť, že půlku sníte za tepla. Až vychladne, půjdete jej ochutnat znova a záhy zjistíte, že na rodinu už nic nezbylo.“ Byly jsme s ním hotové za dva dny...bez pomoci Petra...toho sladké, ani se mnou stabilně po boku, pořád nebere...



Hruškový koláč z Apetitu

Těsto:
150 g tvarohu
6 lžic slunečnicového/řepkového oleje
1 vejce
2 balíčky vanilkového cukru
špetka soli
1 lžíce kakaového prášku
300 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
máslo na vymazání plechu



Náplň:
1,5 kg hrušek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na plátky, smíchaných s kůrou a šťávou z jednoho citronu 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
250 g tvarohu
250 g zakysané smetany
75 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíce jedlého škrobu
1 lžička perníkového koření



Postup:
V míse smíchejte tvaroh, vejce, vanilkový cukr, sůl a kakao. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pokud je těsto moc tuhé, přidejte 1 – 2 lžíce vody. Těsto rozválejte a vmáčkněte do vymaštěného plechu. Já jsem použila kulatou zapékací formu. Navrch vrstvěte hrušky.

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Z bílku ušlehejte sníh. Žloutky utřete s tvarohem, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým cukrem, škrobem a perníkovým kořením (použila jsem místo původního mletého hřebíčku). Spojte směs opatrně s bílky. Potřete náplní vrstvu hrušek a dejte péct asi na půl hodiny, až vršek koláče hezky ztuhne.


Žádné komentáře:

Okomentovat