Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

PIKNIK V BJÖRNSONOVĚ SADU...

úterý 27. října 2015


Změnily jsme s holkama piknikovou lokalitu a z předchozích setkání na Kraví hoře a Kraví hoře č.2 jsme se posunuly trochu níž do Björnsonova parku.

Na jeho dnešním území  bylo původně vojenské cvičiště. V době první světové války na jeho prostranství vyrostly dřevěné vojenské nemocniční domy i s vojenským kostelem, které se využívaly jako ortopedické oddělení nedalekého vojenského lazaretu. Mezi světovými válkami a až do roku 1945 zde bylo produkční zahradnictví, resp. zelinářství, částečně i zahrádky. Kostel byl v roce 1969 rozebrán a v letech 1993-95 znovu postaven v Oslnovicích na Znojemsku.

Lokalita nebyla nikdy krajinářsky ani zahradnicky projektována, ale přesto si za dobu své existence dokázala vytvořit svého genia loci. Při návštěvě mnohého překvapí, jak "neměstsky" tento park působí.. Je zanedbaný a přesto přitažlivý . Působí opuštěně a přece je v něm neustále živo. Dnes je sad chráněnou plochou městské zeleně a je veden na seznamu ploch nejvýznamnější zeleně v Brně. Od roku 1992 nese  poněkud nezvykle znějící jméno -  Björnsonův park. Toto pojmenování dostal při příležitosti 160. výročí narození norského básníka a filosofa Björnstjerna Björnsona. Velký přírodní tzv. bludný kámen - vybraný a dotvořený architektem Zdeňkem Makovským a malířem Bedřichem Čelikovským má tuto památku připomínat. Po roce 2000 byla do parku umístěna také dřevěná plastika Tři grácie od brněnského sochaře Václava Kyselky.

Tolik trochu informací, o kterých jsem nic netušila...výhodou tohohle místa je bezesporu nová kavárna Piknik box, kde vaří výbornou kávu a domácí piknikové menu. Červené montované budovy jsou nepřehlédnutelné a originálně praktické...piknikovalo se nám tu v září hezky, slunce svítilo jako v létě (babím), přibyli sourozenci, takže jsme se shodly, že volného času je čím dál míň (tomu odpovídá několikatýdenní zpoždění uveřejnění tohohle článku...) a krásných starostí čím dál víc...na domácí sladkosti se ale čas najde vždycky...mňam...

Klikněte na miniatury pro zvětšení

Žádné komentáře:

Okomentovat