Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

NEPEČENÝ OREO CHEESECAKE S LESNÍMI PLODY...

pátek 18. září 2015


Odkaz na tenhle překrásný blog mi poslala kamarádka, která k němu v mailu připsala výstižnou větu...tenhle blog hrozně lahodí mému oku...a dělá mi velké chutě...dodala bych...kdybych měla moře času a všechny suroviny, byla bych ochotná strávit pár měsíců pečením, zdobením a ochutnáváním těchto lahůdek...moře času ale nemám (a mít nebudu), takže v kuchyni strávím opakovaně a s přestávkami pár let, než si aspoň zlomek receptů vyzkouším a oddám se rozmanitým chutím, co pozvednou hladinku mého inzulinu do nebeských výšek...protože je pořád léto (i když už spíš babí), začínám odlehčeně a s ovocem, trochu s mojí verzí...

Oreo sušenky, použité na korpus a střed tohohle dortu, jsou v Americe národním pokladem od roku 1912 a zná je tu každý, stejně jako u nás sušenky Disco...miluju způsoby, kterými se tenhle typ oplatek dá konzumovat...někdo prostě kouše rovnoměrně všechno najednou, někdo namáčí do mléka, já třeba okoušu obě kolečka sušenky po obvodu, pak odloupnu polovinu sušenky a nejdřív sním tu, na které není náplň...tu nejlepší s náplní pak na konec...

Když jsem před deseti lety pracovala v New Yorském národním parku Adirondack, kupovali jsme si k nabrání energie (a kil) burákové máslo, cookies Ahoy a Oreo...Martha, žena našeho zaměstnavatele, hřešila Oreem občas po extra zdravé večeři a vychutnávala si jedinou sušenku klidně deset minut! Při slastném přivírání víček z přemíry chuti ujišťovala ostatní a samu sebe, že it´s just heaven...I´m gonna eat just one...just one...zato já byla s celým Oreo balením hotová klidně za dva večery (to nemluvím o rychle ubývajících sklenicích burákového másla a rychle přibývajích kilech!) A to jsem si taky pravidelně říkala but just one, just one, just one!




Nepečený oreo cheesecake s lesními plody

Korpus:
200g rozmixovaných sušenek Oreo
80g másla


Náplň dortu:
300g pomazánkového smetanového másla nebo lučinu
250g mascarpone
6 lžic smetany ke šlehání
6 lžic cukru krupice
kůra z poloviny citrónu
několik kapek vanilkové esence
200g borůvek, ostružin, malin, případně jahod


Postup:
Rozmixujte sušenky, smíchejte je s rozpuštěným máslem a natlačte do dortové formy vyložené průhlednou potravinářskou fólií. Umístěte na chvíli do mrazáku. Já jsem použila formu o průměru 20cm a proto je dort nižší než na fotce původního blogu.

V míse smíchejte pomazánkové máslo, mascarpone, smetanu, cukr, vanilku a kůru z citrónu. Lesní plody rozmixujte a přidejte do poloviny této směsi. Na oreo dno nalijte náplň bez příměsi, pokryjte rozlámanými oreo sušenkami a zalijte polovinou náplně promíchanou s lesními plody. Znovu dejte do mrazáku min. na pět hodin nebo přes noc. Vyndejte aspoň půl hodiny před servírováním a ozdobte čerstvými plody (ti šťastnější z vlasní zahrádky).


1 komentář:

  1. S radostí budu informace šířit dál :-) a těším se na další recepty a rady :-)))

    Jacqueline Perucki(Jacperucki@weehawken.k12.nj.us)

    OdpovědětVymazat