Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

BATÁTOVÝ DORT...

úterý 2. června 2015


Tenhle výborný batátový dort jsem chtěla péct v prosinci neteři k narozeninám, jenže oslava se nakonec nekonala a tak jsem ze sladkých brambor v lednici udělala batátové pyré a zamrazila ho na další příležitost. Ta nastala na konci února, kdy se k nám na čtyři dny nastěhovaly neteře obě i se svým doprovodem.
Nevím čím to, ale jednotlivé dortové placky se mi jaksi „srazily“ a byly hodně vláčné, ale to byl možná záměr receptu.  Na polevu a vnitřek dortu jsem použila smetanové pomazánkové máslo a vynechala tak složitou náplň z marshmallow bonbónů z původního receptu. Dort zmizel ani nevím jak.


Batátový dort

Těsto:
asi 900g sladkých brambor
2 hrnky cukru krupice
4 vejce
1 hrnek oleje
2 hrnky hladké mouky
1 lžíce skořice
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička soli
1 lžička muškátového oříšku
½ lžičky mletého zázvoru
2 lžíce rumu
2 lžičky vanilkového extraktu
¾ hrnku na jemno nakrájeného kandovaného zázvoru


Náplň a poleva dortu:
600g pomazánkového másla
100g rozpuštěného másla
5 lžic cukru moučky
pár kapek vanilkového extraktu
1 lžička skořice

Postup:
V míse smíchejte cukr a vejce (asi 5 minut), přidejte olej a vychlazené batátové pyré (uvařené sladké brambory rozmačkejte ponorným mixérem na pyré). V druhé míse promíchejte mouku, skořici, sůl, muškátový oříšek, mletý zázvor a přidejte do první směsi. Nalijte rum a vanilkový extrakt a lehce promíchejte s kousky kandovaného zázvoru. Těsto nalijte do připravené formy a pečte při 180 stupních asi 45 minut. (Já pekla nadvakrát a upečené těsto ještě rozdělila na dvě části s pomocí režné nitě. Vznikly mi tak 4 korpusy). Ty jsem pak promazala náplní a spojila. Můžete nechat tak nebo dort ještě potřít po obvodu a dozdobit ořechy, skořicí atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat