Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

DORT Z BURÁKOVÉHO MÁSLA...

sobota 2. srpna 2014


Moje občasná posedlost burákovým máslem mě dohnala k upečení narozeninového dortu, který má oříškové máslo nejen v polevě ale i v korpusu. Nedovedla jsem si představit, že by mamce mohla tahle příchuť nechutnat. A měla jsem pravdu. Po třech dnech nebylo po obřím dortu ani památky. Omluvou nám budiž to, že dojela návštěva, která nám s konzumací taky pomohla.

Už příprava a pak ještě víc samotné pečení provonělo dům nádhernou vůní a tak jsem ji nasávala, olizovala metlu s připraveným krémem, pak dojídala zbytky odřezků z těsta a během toho všeho se modlila, abych nepřibrala 4kg, stejně jako po létě stráveném v New Yorském národním parku Adirondack...tam jsem na burákové máslo chodila stydlivě potají, vybavena velkou lžící a připravenou marmeládou, kterou jsem ho na střídačku zajídala! Tahle kombinace je totiž nepřekonatelná.

Hm, asi si upeču brzy malou verzi jen sama pro sebe...a zdroj měnit nebudu...


Dort z burákového másla (rovnou z dvojité dávky)

Těsto:
2 hrnky hladkého burákového másla
1 hrnek másla
2 hrnky podmáslí
4 vejce
4 lžičky vanilkového extraktu
4 a ½ hrnku hladké mouky
2 a ½ hrnku cukru krupice
2 a ½ lžičky jedlé sody
2 lžičky kypřícího prášku
špetka soli


Náplň a poleva:
2 balení pomazánkového másla bez příchuti (asi 500g)
2 hrnky hladkého burákového másla
½ hrnku smetany ke šlehání
2 lžičky vanilkového extraktu
6 hrnků cukru moučky


Postup:
Smíchejte suché ingredience dohromady. V druhé míse dobře promixujte máslo a burákové máslo a přidejte podmáslí, vajíčka a vanilkový extrakt. Smíchejte se suchými ingrediencemi.

Těsto rozdělte na 4 díly (stačily by i 3 s tím, že každý upečený korpus se nití ještě přepůlí) a nalijte každý díl do kulaté formy, vyložené po dně pečícím papírem s boky vymazanými máslem a vysypanými hrubou moukou.

Pečte asi 30 minut při 180 stupních.

Po vychladnutí korpusů, každý z nich rozpulte pomocí režné nitě, promazejte bohatě krémem, včetně vršku a boku dortu. Povrch dortu jsem po obvodu ještě zasypala pomletými buráky.


Žádné komentáře:

Okomentovat