Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

DÝŇOVÝ CHEESECAKE...

středa 16. října 2013

Nedokážu jít na podzim nakoupit, aniž by se alespoň po očku nepodívala na dýni. V častějším případě ji vezu v košíku k pokladně, doma dlabu a dlabu, rozpékám v troubě, mixuju na pyré, přidávám do těsta, mrazím, vařím z ní polévku...a pak to všechno s nadšením konzumuju...a nutím k tomu i ostatní. Včetně naší malé Báry.

Dýňový cheesecake jsem stihla letos upéct už dvakrát jako pozornost návštěvám a to je teprve začátek dýňové sezóny. I když je v názvu „sýr“, nemusíte se bát, že bude chutnat po eidamu nebo ementálu. V překladu jde vlastně o tvarohový koláč. Přidává se do něj tzv. „cream cheese“ , tedy syrovátkový, čerstvý a hustý sýr ricotta. Je spoustu variant a já se k jeho výrobě nebojím použít tvaroh, mascarpone, zakysanou smetanu, čisté pomazánkové máslo atd. Jde jen o to, najít si tu svojí nejoblíbenější kombinaci.

Ten, kdo nepoužívá v kuchyni hokaido, je letos v říjnu prostě „out“. Ovšem, nenechte se strhnout jen tak bezdůvodně. Nejdřív je třeba ochutnat.


Dýňový cheesecake

Ingredience na základ:
rozdrcené sušenky (já používám zázvorky nebo mandlové)
1/2 hrnku cukru krupice
100 g másla


Ingredience na náplň:
300 g pomazánkového másla
1,5 hrnku hnědého cukru
1,5 hrnku neslazeného kondenzovaného mléka
2 vejce
400 g dýňového pyré
2 vrchovaté lžíce škrobové moučky
1 lžička skořice
špetka zázvoru, muškátového oříšku, badyánu a hřebíčku, popř. perníkového koření


Ingredience na vrchní část:
1 kelímek zakysané smetany
1 vanilkový cukr
2 lžíce cukru krupice
1 lžička skořice


Postup:
Rozdrťte sušenky a smíchejte s cukrem a roztátým máslem. Přidejte trochu vody nebo másla, pokud je směs příliš sypká. Namačkejte na dno formy.

Pečte samostatně asi 7 minut v rozehřáté troubě na 180 stupňů.

Smíchejte všechny ingredience na náplň a nalijte na těsto. Pečte hodinu, pak vyndejte, polijte zakysanou smetanou, smíchanou s cukry a skořicí a dopečte dalších 10 minut.

Na závěr posypte skořicí a dejte do lednice vychladit.

Žádné komentáře:

Okomentovat