Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

4.MĚSÍC V+P+B

sobota 23. března 2013

Bára by neměla chodit spát. Vždycky když se ráno vzbudí, je starší a větší. Rána bych ale neměnila, má rozesmátou náladu a povídá mi, co se jí zdálo. Podle bouřlivé gestikulace jsou to občas divoké sny.

Hodiny nočního spánku se ustálily na něco mezi 5 – 9 hodinami. Nikdy tudíž nevím, jaká bude příští noc. Návyky B. se mění jako aprílové počasí.

Umím další říkanku...
Dešťové kapičky neměly nožičky.
Chodily po plechu, dělaly neplechu.

B. se naučila chytit hračku na první pokus a zabaví se a ní o dalších několik minut víc. A neuvěřitelně ji baví jakékoli lustry, světla, baterky, žárovky…když se navíc pohybují, vydrží jí ten úžas poměrně dost dlouho. Stejně fascinovaně hledí na svoje ruce a jednou střídavě chytá tu druhou.

Na začátku 4. měsíce krmíme přes den i po hodině. Že by růstový spurt?! A kdy přejde?!...o dva týdny později je všechno jinak a kojící maraton se uklidňuje…

Zalepené levé oko a rýma nás jednu sobotu dotrápí až na pohotovost pro ATB kapky zrovna, když jsme na návštěvě v Šumperku. Následující čtvrtek mi sestřička v ordinaci vyloženě přikazuje, ať se na průplach slzného kanálku nedívám. Ohrazuji se, že jsem tento zákrok viděla už na praxi ve škole. Sestra se ale brání, že „toto“ je moje vlastní dítě a že se jim už pár maminek v ordinaci skácelo. Preventivně si tedy sedám… stejně mi to ale nedá, nakukuju a trpím s Bárou…a další úterý znovu…

B. objevuje, že kromě pískání a různých vysokých tónů, umí vyluzovat  hluboké hrdelní hororové zvuky…a dobře se tím baví…každý týden si najde nový zvuk, který pilně cvičí, aby nám ho v nejméně vhodnou chvíli mohla předvést (např. zrovna, když si s Peťou chceme něco říct)

Pokud B. držíme na klíně, má tendenci si sedat a vleže se přetáčí na bok…

Na konci 4.měsíce jedeme s B. do Krkonoš do chaty, kde má šanci pozorovat 14 dalších zběsile pobíhajících a ječících dětí. Jedno dvouměsíční a půlroční leží často vedle ní a kolektivně pozorují houpajícího se plyšového delfína zavěšeného na zářivce. Trocha improvizace nikdy nezaškodí:)

Na týden vyměňujeme kočárek za sáňky a dvě cesty rolbou B. tvrdě prospí (napadá mě, že jedna rolba by se často hodila i doma).

B. je poprvé u své prababičky a přesně v den dovršení 4. Měsíce 23.3. se poprvé sama obrací ze zad na bříško:)

Žádné komentáře:

Okomentovat