Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

KAŽDÝ Z NÁS MÁ V SOBĚ SVOU VLASTNÍ AMÉLII…

sobota 19. ledna 2013

Film Amélie z Montmartru jsem viděla nesčetněkrát a nikdy nevím, co se mi na něm líbí víc.
Možná nostalgická nálada, kterou ve mně celý příběh vyvolává…říkám si, jestli taky tak krásně zasahuju lidem do života.
Možná nádherná hudba od Yanna Tiersena…
Možná francouzština, kterou bych se tak ráda naučila alespoň číst…
Možná krásná Amélie, která ve mně vyvolala přesvědčení, že v Paříži vypadají všechny ženy jako ona. (Při důkladném pozorování lidí z trávníku pod bazilikou Sacré Coeur mohu už s jistotou říct, že tomu tak bohužel není)…
Možná detaily, které se vrývají do paměti a možná taky ulice Paříže, do kterých bych se tak ráda znovu podívala…
Možná fakt, že se po každém zhlédnutí tohohle filmu snažím přijít i na svoje drobné slabosti a radosti, jako je Améliino potěšení házet žabky do vody na kanálu Saint-Martin, propichovat krustu creme brulée, nořit dlaň do pytle s kulatým hrachem nebo pozorovat obličeje diváků v šeru kina…
Moje vlastní Amélie se ve mně projevuje, když naprší a všude je cítit úžasná vůně betonu. Když si koupím už asi stý šátek nebo šálu, které jsem schopná nosit celý rok. Když si vždycky barevně sladím své brýle s oblečením. Když si na každém letišti na světě vybavím melodii písničky, kterou jsem na Ruzyni slyšela před dvaceti lety. Když cestuju do neznáma a nevím, co mě potká. Když se mi na cestách povede najít do sbírky kámen ve tvaru srdce (jsem schopná jich vézt domů celý baťoh). Když se můžu na pár hodin zasněně zadívat a začíst do nové kuchařky (a o to víc, když si můžu i něco nového kreativně upéct). Když můžu nerušeně blogovat a inspirace zrovna přichází sama.




Creme brulée:


Ingredience na 4 porce:
420 ml smetany ke šlehání
100 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
5 žloutků
50 g moučkového cukru + trochu na poprášení



Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Čtyři formičky vložte do hlubokého pekáče, abyste je mohli v troubě snadno překrýt plechem. Do středně velkého hrnce nalijte mléko se šlehačkou. Přidejte vyškrabanou vanilkovou dřeň i lusk a krém odstavte.

2. Žloutky a cukr vložte do mísy a ručním mixérem je minutu šlehejte, až zesvětlají a nabydou. Hrnec s krémem postavte nad střední plamen, a jakmile uvidíte první bublinky na okrajích, sejměte směs z plotny.

3. Za stálého míchání nalijte horký krém na ušlehané žloutky. Nad mísu dejte síto a horkou směs jím prolijte. Lžící sesbírejte z povrchu směsi všechnu světlou pěnu a vyhoďte ji. Směs promíchejte.

4. Do pekáče napusťte horkou vodu z kohoutku; měla by sahat asi 1,5 cm pod okraj formiček. Ty pak až po okraj naplňte horkým krémem.

5. Vložte pekáč do trouby a překryjte ho pečicím plechem tak, aby úplně zakrýval formičky, ale ne celý pekáč, aby vzduch mohl cirkulovat. Pečte 30–35 minut, dokud směs trochu neztuhne. Pro kontrolu vyjměte plech-hotový krém se uprostřed trochu třese.

6. Formičky vyjměte z pekáče a jen na několik minut je nechte vychladnout a následně je uložte do chladničky, kde vychladnou úplně.

7. Před podáváním na každou formičku nasypte půl lžičky cukru; stejnou lžičkou ho poté rozetřete po krému, aby vznikla jednolitá vrstva. Navlhčete ji trochou vody, aby se cukr začal rozpouštět. Poté ho zkaramelizujte horkovzdušnou pistolí tak, že jí nad dezertem kroužíte, dokud nevznikne tuhá cukrová krusta.


Žádné komentáře:

Okomentovat