Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

DORT BLACK FOREST S TŘEŠNĚMI A MÁKEM...

pondělí 8. srpna 2016


Vypadá to, že tohle léto bude pěkně „propečené“. Venku třicítky a my ještě přitápíme troubou. Bára oplývá neutuchajícím elánem míchat těsto, plnit buchty, potírat je vajíčkem, přisypávat mouku, přelívat obsah mís do forem a péct. Vycházím jí vstříc, první dny prázdnin se k vodě nehrneme, protože je opět nemocná, a tak nám nastávají dlouhé chvíle...na hřišti se v těch parnech nedá být pořád a tak jsme ponejvíc na zahradě ve stínu pod naší velkou borovicí...a konzumujeme, co jsme si napekly...

Na 4 dny nás přijel potěšit děda a byl zase o důvod víc upéct dort...a musel být prý třešinkový...když jsem našla ten pravý na tomhle překrásném blogu, tak jsem se nebránila ani za mák....





Dort black forest s třešněmi a mákem

Menší miska vypeckovaných třešní, které zasypeme 2 lžícemi třtinového cukru



Těsto:
110 g rozpuštěné hořké čokolády
100 g změklého másla
120 g třtinového cukru
5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
115 g polohrubé mouky
½ lžičky prášku do pečiva
1 lžíce kakaa
2 lžíce mléka



Krém:
250 g mascarpone
200 g krémového sýra
3 lžíce třtinového cukru
100 ml smetany ke šlehání
100 g mletého máku



Čokoládová poleva:
100 g nalámané čokolády
30 g másla
100 ml smetany ke šlehání



Postup:
Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, přidávejte postupně žloutky, pak vychladlou rozpuštěnou čokoládu, mléko. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehané bílky. Směs rozdělte na tři díly a nalijte do vymazané formy, se dnem vyloženým pečícím papírem a pečte při 180 stupních asi 25 minut, nebo dokud není špejle po vytažení suchá.

Všechny tři korpusy nechte vychladnout a připravte si mezitím krém. Vyšlehejte mascarpone s krémovým sýrem, cukrem a mákem. Postupně přilívejte smetanu a dál šlehejte.

Na polevu v hrnci rozpusťte za stálého míchání čokoládu, máslo a smetanu.

Na korpusy postupně navrstvěte krém. Já to udělala i v případě třetího, jen jsem vynechala už vrstvu vypeckovaných třešní. Hotový dort polijte čokoládovou polevou a dozdobte celými třešněmi.


Žádné komentáře:

Okomentovat