Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

ZAPEČENÁ VÁNOČKA SE ŠVESTKAMI...

středa 19. února 2014

Kuchařka Deník Dity P. nebyla jedinou, kterou mi ježíšek naježil. Další radost mi udělala kuchařka Albert v kuchyni od jara do zimy, kterou dopodrobna zkoumá Lucka z Delicious blogu a ze které jsem pekla „albertovskou vánočku“ a Ráj v kuchyni od Gordona Ramsaye , kde jsem RÁJ našla v podobě  žemlovky se švestkami.

Oproti původnímu receptu jsem místo panettone použila naší klasickou vánočku, místo whisky/Baileys jsem použila vaječný likér a vynechala závěrečnou koupel v meruňkovém džemu, a to mám domácí!

Je to dobré studené - třeba k snídani i teplé - polité třeba pudinkem.


Zapečená vánočka se švestkami

Těstíčko:
50 g změklého másla
150 g panettone nebo vánočky
60 g rozpůlených sušených švestek bez pecek
2 žloutky
2 celá vejce
40 g cukru krupice
300 smetany
300 ml mléka
4 lžíce whisky nebo Baileys nebo čehokoli silného krémového
cukr na posypání
3 lžíce meruňkového džemu


Postup:
Zapékací mísu vytřete máslem. Vánočku nakrájejte na větší kostičky, přidejte polovinu švestek.

Žloutky a vejce s cukrem utřete, přidejte smetanu, mléko, krémový likér a tuto směs nalijte na vánočku a rukama propojte dohromady.

Nechte asi 20 minut stát, aby do sebe vánočka vstřebala krém.

Hmotu upravte do zapékací mísy a navrch dejte zbylé sušené švestky a posypte cukrem.

Pečte dozlatova 40-50 minut při 180 stupních. Kdo chce přisladit, může žemlovku potřít rozehřátým meruňkovým džemem.


Žádné komentáře:

Okomentovat