Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

NAROZENINOVÝ JABLEČNO-OŘECHOVÝ DORT...

úterý 13. prosince 2016


Protože babičky, dědové , strýcové a tety bydlí daleko a dohromady se nejsme schopni poskládat v jeden den, slavily se Bářiné narozeniny zase na etapy...dorty peču nadvakrát, někdy i natřikrát a často nejsou stejné, ale zkouším nový recept...Bára během listopadu trénuje foukání, stejně jako vítr venku, ochutnává, jestli je následující dort stejně jedlý jako ten předtím a přebírá dárky prakticky až do Vánoc...hned po narozeninách se zčista jasna objeví svátek, Mikuláš, Ježíšek...myslím, že je to její nejoblíbenější čas v roce...Kromě letošních dortů si sfoukla plamínky i na valašském frgálu a Lucka, jakožto rozený pyroman, to fascinovaně opakovala taky...rovnou prskala na čtyři svíčky, i když se jí na dortu v únoru objeví jen dvě...

Recept na první dort je odtud, na ten druhý jsem použila jednoduchý recept na jablečnou bábovku od kamarádky, který se mi zdál nějak chutnější, tak sdílím...




Narozeninový jablečno-ořechový dort

Těsto:
3 vejce
1 vanilkový cukr
300 g cukru moučky
2 dcl řepkového oleje
500 g polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
0,5 lžičky kypřícího prášku
500 g nahrubo strouhaných jablek
velká hrst posekaných vlašských ořechů


Krém:
500 g smetanového pomazánkového másla
150 g másla
7 vrchovatých lžic moučkového cukru
1 lžíce smetany ke šlehání
pár kapek vanilkového extraktu
lžička skořice


Postup:
Promíchejte mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Prošlehejte vejce a přidejte cukry, olej, nastrouhaná jablka a ořechy. Přidejte mouku a promíchejte.

 Předehřejte troubu na 180 stupňů a odeberte do kulaté vymazané a vysypané formy polovinu těsta a pečte asi 40 minut nebo dokud není špejle po vytažení suchá. Udělejte to samé i s druhou půlkou těsta.

Po vychladnutí nakrájejte každý korpus na dva díly a promazejte vrstvou prošlehaného krému. Nechte si část na vršek a boky dortu. Dozdobte podle své fantazie.

Žádné komentáře:

Okomentovat