Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

KYNUTÉ MAKOVÉ BUCHTY...

úterý 2. srpna 2016


Bez vánoček a briošek si měsíc nedovedu představit. Podobně to asi budu mít i s kynutými buchtami. Chystala jsem se na ně od té doby, co mám novou kulatou keramickou formu, kterou jsem si už vloni koupila na keramickém jarmarku v Kunštátě. Pečení klasických buchet ale donekonečna předbíhaly všemožné koláče, dorty, bábovky...a tak se na ně dostalo až teď, kdy má Bára prázdniny a neustále mi připomíná, kdy zase něco upečeme (máme v toto období napečeno tak třikrát týdně!)

Recept je z kuchařky Albert v kuchyni od jara do zimy. Na konci receptu je připsáno: Že nejlepší buchty umí jenom vaše babička? S naším receptem je dokážete upéct i vy. Sotva zavoní, hned se snědí. S tím počítejte! Já s tím teda nepočítala. Dokonce i Petr si dal dva kousky k snídani a to je pocta asi největší.



Kynuté makové buchty

Těsto:
250 ml vlažného mléka
4 lžíce krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička soli
3 vejce
70 g másla
50 ml slunečnicového/řepkového oleje
300 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
¾ kostky droždí (asi 30g)



Náplň maková:
250 g máku
250 ml mléka
2 lžíce cukru
1 lžíce rumu (nebo pár kapek rumové esence)
2 lžičky skořice



Náplň tvarohová:
250 g tvarohu
60 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
1 lžička citronové kůry



Náplň ořechová:
200 ml mléka
60 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
150 g mletých vlašských ořechů



Náplň povidlová:
200 g švestkových povidel
1 lžíce rumu



Postup:
V mléku rozmíchejte oba cukry, zašlehejte sůl, 1 vejce, 2 žloutky, máslo a olej. Přisypejte obě mouky a droždí a asi 15 hněťte v robotu do hladkého těsta. Nechte kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Pak vyklopte na pomoučený vál a vyválejte do tloušťky 1 cm a nakrájejte na čtverečky. Doprostřed každého dejte asi lžíci makové náplně, kterou získáte kratším svařením máku a ostatních přísad v mléce.

Každou buchtu potřete kolem dokola olejem a dejte do vymazané formy švem dolů. Nechte mezi nimi menší mezery, aby mohly dalších 30 minut kynout. Nakynuté buchty potřete zbylými bílky a pečte asi 25 minut při 180 stupních. Upečené buchty nechte vychladnout a pocukrujte moučkových cukrem.

Existují samozřejmě další varianty náplně, jako je tvarohová, povidlová nebo ořechová.


Žádné komentáře:

Okomentovat