Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

DORT MÍŠA...

neděle 24. července 2016


Začaly prázdniny a Bára je bez školky dost akční (zato mně se ta akčnost kamsi vytratila)...když už zkoukne pohádky, složí pár skládanek, namaluje dostatek obrázků, dostatečně potrápí svou sestru, drtí, že jdeme něco péct. Obleče si novou zástěrku, co jsem ji ručně spíchla z jakýchsi starých kraťasů a čeká, že recept vymyslím prakticky okamžitě...takže jdu okamžitě něco vygooglit a většinou pomůže zadat primu fresh, kde je u každého lákavého receptu i odkaz na jeho stvořitele...

I když nanuka Míšu moc nemusím, tak tenhle dort se mi líbil už podle obrázku, a tak jsme hodinu šlehaly bílky, poctivých 7 minut šlehaly žloutky s cukrem do světlé pěny. Tentokrát jsem to nepodcenila, aby z toho mikro množství všeho těsto vůbec vyskočilo. Závěrečná fáze promazávání dortu a polévání čokoládou se neobešla bez brečící Lucie, která chtěla v tomto důležitém momentu na linku, aby se v díle tradičně pošťourala nenechavou rukou...Petr byl naštěstí poblíž a v děsivém amoku ji pro jistotu odtáhl do druhého patra...ráno jsme snědly ve třech půlku dortu!




Dort Míša

Těsto:
4 vejce
4 vrchovaté lžíce cukru
2 lžíce oleje
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 rovné lžíce kakaa



Krém:
150 g másla
750 g tvarohu
150 g moučkového cukru



Poleva:
60 g kvalitní hořké čokolády
50 g másla
1,5 lžíce mléka
1 lžíce moučkového cukru



Postup:
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšlehejte do světlé pěny (trvá to cca 5-7 minut) a do ní zamíchejte olej. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zašlehejte do něj zbylý cukr.

Smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao a po částech a na střídačku s vyšlehaným sněhem ho vmíchávejte do žloutkové pěny. Těsto nalijte do dortové formy (vymazané a vysypané) a vložte do vyhřáté trouby.
Pečte asi 15-20 minut na 180°.
Po upečení nechte vychladnout.

Krém:
Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukem. Následně po lžičkách zašlehávejte všechen tvaroh.
Piškotový korpus jednou prokrojte a navrstvěte polovinu krému. Přiklopte druhou částí piškotu, navrch dejte zbylý krém, uhlaďte a nechte asi hodinu vychladit v lednici.

Poleva:
Máslo si rozpusťte v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidejte nalámanou čokoládu a rozmíchejte v hladkou hmotu. Přidejte lžíci a půl mléka a míchejte, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Trik s mlékem se dělá proto, že je po něm čokoláda hladká a při krájení se neláme.

Pokud jste použili hořkou čokoládu (nad 50% kakaa) vmíchejte do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Pokud jste použili čokoládu na vaření, doslazovat nemusíte, tato čokoláda je sladká dost.

Polevu nalijete na horní vrstvu tvarohového krému a stejnoměrně rozetřete po celém moučníku, na pár místech nechte stéct. Pracujte rychle, protože poleva tuhne rychle. Nechte odležet v lednici nejlépe do druhého dne. Já jsem steklou a zatuhlou polevu seškrabala z tácu a dozdobila jí ještě vršek dortu.

Žádné komentáře:

Okomentovat