Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

NAROZENINOVÝ BORŮVKOVÝ DORT...

čtvrtek 4. prosince 2014


Protože není technicky možné oslavit Bářiny narozeniny jednorázově, běžně peču v listopadu i tři dorty. No Šumava od Beskyd daleko, do toho my v Brně, sestra s neteřema v Jeseníkách a dohromady bychom se k nám domů snad ani nevešli.

Borůvkový dort peču pro rodinu z Petrovy strany + pro Báru samozřejmě, a tenhle borůvkový je snad jediný, který aspoň ochutnala. Slavíme o jedné zatažené, typicky podzimní neděli, já i B. se zánětem průdušek. Bára shromažďuje tolik dárků, že si říkáme, kam je dáme a kde jsou ty časy, kdy si děti hrály s desetinovým množstvím. Lítá od jednoho dárku k druhému a je vidět, že je potřebuje vstřebat. V následujících dnech se u všech postupně zastavuje, ale bez úhony bohužel nepřežije noha Kena, kterou Bára nějakým neznámým způsobem vykroutí. (Dárek = sada těhotné Barbie (prý maminka s Luckou v bříšku), které jde z břicha vyjmout malé miminko, což B. okamžitě a nelidsky vykoná a dítě následně do břicha už nevrátí, Kena (prý tatínka, pozn. ten si je aspoň podobný, i když momentálně s amputovanou končetinou) a malé holčičky (prý Báry), které patří ještě růžový kočárek. Bohužel je z něj vyhozena na úkor předčasně vyjmutého miminka.

No a zpátky k tomu dortu. Nadchlo mě víc receptů a kombinací vší té  inspirace vznikl zřejmě můj unikát. Levandule jako originální posypka tady odsud, to, že citrón bych neměla vynechat a takhle jsem si myslela, že bude korpus vypadat na řezu ...trochu mi ale zmodral. Zřejmě by to víc fungovalo s borůvkami kanadskými.



Narozeninový borůvkový dort

Těsto:
3 hrnky hladké mouky
1/4 lžičky jedlé sody
2 a 1/4 lžičky kypřícího prášku
1/4 lžičky soli
1 lžička skořice
1 hrnek másla
1 a 3/4 hrnku cukru krupice
1 lžíce vanilkového extraktu
4 vejce
3/4 hrnku podmáslí
2 hrnky zmrzlých borůvek
kůra a štáva z jednoho citrónu


Krém:
600g smetanového pomazánkového másla (nebo lučiny)
200g másla
8 lžic moučkového cukru (nebo víc podle chuti)
2 lžíce smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
trochu citrónové šťávy


Postup:
Smíchejte suché ingredience v jedné misce. Máslo, cukr, vanilku, citrónovou šťávu, kůru, vejce a podmáslí v druhé a pak promíchejte dohromady. Zmrzlé borůvky lehce obalte v hladké mouce a vmíchejte do těsta. Těsto rozdělte do tří forem a pečte asi 30 min. při 180 stupních, až je špejle suchá po vytažení.

Jednotlivé části korpusu a obvod dortu promažte po vychladnutí krémem, vrch posypte borůvkami a jedlými levandulovými lístky.


Žádné komentáře:

Okomentovat