Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

NAROZENINOVÝ „LIŠKOVÝ“ DORT...

úterý 25. listopadu 2014


Po loňském dýňovém dortu jsem letos opět trochu zaimprovizovala a věřila, že se jablečný dort z tohohle blogu povede napoprvé, co ho zkouším, a bude zase chutnat. Trochu jsem si jen upravila koření v těstu a polevu.

Byl vláčný, chutnal po skořici a perníkovém koření a v kombinaci s klasickými perníčky byl, aspoň pro mě, ryze předvánoční. Liška mezi stromky byla zabodnutá, protože Báry první Večerníček byl o kmotře lišce a ještě několik týdnů po tom, co jeho epizody skončily, nám B. už při znělce oznamovala, že bude zase liška...prostě jsem ji chtěla jen připomenout, že lišky jsou fajn, ale občas prostě zmizí ze scény:)



Narozeninový „liškový“ dort

Těsto:
4 hrnky hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička soli
1 lžička skořice
2 lžičky perníkového koření
1 1/2 hrnku másla
2 1/2 hrnku cukru krupice
2 vejce
4 hrnky jablečného pyré


Poleva:
600g smetanového pomazánkového másla (nebo lučiny)
250g másla
8 lžic moučkového cukru
1 lžička skořice
2 lžičky perníkového koření


Postup:
Smíchejte suché ingredience v jedné misce. Máslo, cukr, vejce a jablečné pyré v druhé a pak promíchejte dohromady. Těsto rozdělte do tří forem a pečte asi 40 min. při 180 stupních, až je špejle suchá po vytažení.

Polevou slepujte jednotlivé části korpusu. Já jsem boky dortu nepotírala, ale po stranách jen polevou přilepovala perníčky podle receptu z časopisu Food (750g hladké mouky, 250g moučkového cukru, 2 lžičky perníkového koření, 1 lžička skořice, 1 lžička jedlé sody, 100g medu, 50g másla, 4 vejce a 1 rozšlehané na potírání – recept garantuje, že jsou ihned měkké a já potvrzuju).




Sešly jsme se s maminkami a dětmi stejně, jako vloni. Tentokrát v kavárně s dětským koutkem, který zabírá velkorysý prostor pro dovádění. Usadily jsme se všichni uvnitř bez bot na koberci a pojídaly dort v sedě na zemi tak, jak to mámy od dětí prakticky vždycky dělají, protože pohodlí je na mateřské luxus, který je třeba si užít.

Báře zuby tentokrát nerostly, ale průduškový kašel pořád místy vyluzovala. Myslím, že po této oslavě s naprostou jistou ví, co to znamená „dárek“. Holky děkujeme za všechny, do posledního potěšily i mě:) Naoplátku nezbytný „to go“ dárek od nás v celofánové fólii - jak jinak než s liškou. Pevně věřím, že dobroty uvnitř chutnaly a že jste si vy (nebo děti) neodštíply zub při konzumaci nerozleželého panáčka s mandlí (tímto vyřazuji tento recept ze svého kuchařského notýsku!)

Foťák jsem do ruky vzala zase pozdě, ale fotky, co mám, určitě napoví, že je nám spolu fajn.

Tak zase za rok:)



Klikněte na miniatury pro zvětšení

5 komentářů:

  1. Musím se hlásit jako první, ano, v balíčku nám všechno moc chutnalo a i přes můj aktuální "ústní handicap" jsem zvládla sníst tvrtdšího panáčka, nejvíc mě oslovilo ořechové cosi. a i když se na fotce tak netváříme, jsem moc ráda, že jsme se za vámi alespoň na chvíli stavili. díky za milou společnost

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jestli ti i přes tvůj "ústní handicap" nevypadl jediný zub, zařazuju recept na panáčka zpátky:) Díky, že jsi došla

      Vymazat
  2. Já se hlásím jako druhá :), to ořechové cosi bylo mňam mňam, panáčka s madlí jsem slupla já a Áňa si pochutnala na jablíčkách, bylo to parádní, moc děkujeme, těšíme se na další společné sezení či hraní, tak se holky brzo uzdravte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro pekanový koláček mám slabost i já:) Včera jsem lžičkou dojedla tvoji dýňovou marmeládu. Mňam. Snad se brzy uvidíme

      Vymazat
  3. Dobry den, chtela bych podle Vas upect tento krasny dort, ale potrebovala bych radu ohledne masla do testa. Chapu dobre, ze ho ma byt hrnek a pul? Tzn pocita se jako rozpustene? Dekuji moc!

    OdpovědětVymazat