Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

BROWNIES Z ČERVENÉ ŘEPY...

neděle 23. listopadu 2014


Znáte to - červená řepa už delší dobu vykukuje z přihrádky v lednici, poslední kousek banánu je už tak přezrálý, že se hodí opravdu jen do pečení a sirup z agáve čeká už pár dní na svoji příležitost. Neznáte? Já jo a tohle všechno jsem zkombinovala a upekla výborné kakaové brownies.

Poprvé jsem brownies ochutnala na svém tříměsíčním aupair pobytu v Anglii, kde ho má „host mum“ pekla na zakázku do nejrůznějších pekáren a kaváren. Skladovala je přes noc v obdélníkových pečících formách samostatně v obrovské ledničce a ráno pak jednotlivé půlky zákusku balila do průhledných fólií a převazovala mašlí. Do dneška si pamatuju tu popraskanou čokoládově tmavou krustu, která se rozplývala na jazyku a jak hutný a sytý byl pouhý malý kousek tohohle dezertu.

Přesvědčili se o tom i naši, kteří mě tenkrát vyzvedávali na letišti, a kterým jsem dovezla jedno brownies na ochutnání. Po dvouhodinové cestě autem ze zákusku nezbylo skoro nic a myslím, že se shodli, že hladinu inzulinu neměli nikdy tak vysokou.

Varianta s červenou řepou je rozhodně odlehčenější, zdravější, mokřejší, plná vlákniny a zajímavé chuti, stejně sytá a stejně čokoládově hnědá. Mňam...koukněte na další recepty na zenysro.




Brownies z červené řepy

Těsto:
500g červené řepy (nastrouhané najemno/nahrubo)
200 ml silné kávy
4 lžíce agávového sirupu
1 kus značně přezrálého banánu
2 lžíce třtinového cukru
80 g celozrnné mouky (já měla žitnou celozrnnou)
70 g strouhaného kokosu
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
40 g kakaa


Postup:
Řepu nastrouhejte najemno nebo nahrubo. (Já zvolila druhou variantu, první bude jemnější. Taky jsem řepu nepředvařovala a použila syrovou). Vymačkejte přebytečnou šťávu. Uvařte silnou kávu a nechte vychladnout. V míse smíchejte mokré ingredience – rozmačkaný banán, řepu, kávu, sirup z agáve. V druhé míse pak suché ingredience – mouku, kokos, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu, cukr a kakao. Promíchejte dohromady a vlijte těsto do formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané a vysypané kokosem.

Pečte při 180 stupních 50 – 60 minut.

Polevu z původního receptu jsem vynechala a brownies jen posypala plátkovým kokosem.


Žádné komentáře:

Okomentovat