Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY...

úterý 9. září 2014


Tak si říkám, že obohatím svojí internetovou sbírku sladkých receptů taky krémovými polévkami, které začínám vařit hned, jak jsou ranní teploty nižší než 10 stupňů...a to konkrétně pro mě, chronického zimomřivce, znamená už chladno.

Polévku z červené řepy jsem poprvé ochutnala v mé oblíbené kavárně Le Social. Ten den nepršelo, ale doslova lilo...jak z nebe, tak i ze země, a nechtělo přestat...a kdy jindy má člověk větší chuť na teplou polévku? A latté...a pak zase polévku...¨

Byla tenkrát hodně slaná, ale Bára stejně neměla hlad, a tak jsem si ji, v rámci možností, vychutnala v živém dětském koutku sama...o pár dní později jsem si koupila sáček řepy a hledala na internetu ten nejlákavější recept. Tenhle je z tohohle blogu, částečně převzán z kuchařky Hanky Michopulové. Já jsem vařila asi dvojnásobné množství, místo celeru použila petržel a česneku jsem dala dvojnásobek, stejně jako pepře, aby měla polévka větší „říz“. Zamíchala jsem do ní taky červené fazole z plechovky a konzumovala jsem ji taky s kousky řepy, upečené pro změnu podle kuchařky Dity P.



Polévka z červené řepy

Polévka:
8 lžic olivového oleje
1 větší cibule
2 mrkve (na kolečka)
poloviční množství petržele než mrkve (na kolečka)
asi 1 litr rychlo-vývaru (litr vody povařit s dvěmi lžícemi zeleninového bujónu z Alnatury)
1 bobkový list
asi 800 g nahrubo nastrouhané červené řepy
5 stroužků česneku
Kelímek zakysané smetany (nebo smetany na vaření)
Sůl, pepř podle chuti
1 plechovka scezených červených fazolí
2 lžíce citronové šťávy


Pečená řepa:
500g řepy na kostičky smíchat se:
2 lžícemi olivového oleje
2 lžícemi medu
2 lžičkami sušeného tymiánu
2 lžičkami balsamikového octa
Péct v troubě na 180 stupňů asi 40 minut


Postup:
Na olivovém oleji orestujte cibuli, přidejte kolečka mrkve a petržele, koření, zalijte vodou s přidaným zeleninovým bujónem, vmíchejte syrovou nastrouhanou řepu a povařte asi půl hodiny. Poté vyndejte bobkový list (já na něj zapomněla, ale nikde na něj nenarazila:), rozmixujte do hladka.
Přidejte smetanu, česnek, citronovou šťávu, scezené fazole, případně dosolte a dopepřete a jen mírně provařte. Podávejte s kousky pečené řepy, posypané opraženými dýňovými semínky.



Žádné komentáře:

Okomentovat