Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

KRÉMOVÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA S MUŠKÁTOVÝM OŘÍŠKEM...

čtvrtek 25. září 2014


Další krémová polévka na sebe nechala čekat jen tak dlouho, dokud jsem nedostala od kamarádky vypěstovanou dýni Hokaido a jsem si naprosto jistá, že vyzkouším za sezónu několik variant. Ta první je z mého oblíbeného blogu, a protože mám ráda zajímavou chuť čehokoli s muškátovým oříškem (kterého jsem přidala), nebylo nad čím váhat. Polévka byla spíš žlutá než oranžová, ale barevné spektrum Hokaido je určitě široké a každé z nich se rozhodně hodí do tohohle začínajícího podzimně duhového času.



Krémová dýňová polévka s muškátovým oříškem

Polévka:
1kg dužiny z dýně Hokkaidó
50g másla
1 střední cibule
4 stroužky česneku
1l zeleninového vývaru
2 bobkové listy
1/2 lžičky muškátového oříšku
15 ml citrónové šťávy
200g smetany na vaření
sůl, pepř



Postup:
Na másle nechte zesklovatět cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou dýni zbavenou semínek. Chvilku jí opékejte a potom přilijte horký vývar a citrónovou šťávu. Přidejte bobkový list, muškátový oříšek, osolte a opepřete.

Přikryjte pokličkou a vařte asi půl hodiny, dokud dýně nezměkne. Sundejte hrnec ze sporáku, vyndejte bobkové listy a dýni rozmixujte tyčovým mixérem. Do polévky vlijte smetanu, přidejte česnek a už jen trochu prohřejte a případně dochuťte.

Jsem si jistá, že bude výborná s opečenými kousky slaniny, několika lžícemi zakysané smetany, s krutony nebo jen tak. Tu mojí jsem si posypala středně pálivým kořením Aglio peperonciny, které mi darovala další z kamarádek, co ví, že ráda vařím:)



Žádné komentáře:

Okomentovat