Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

KYNUTÉ TVAROHOVO-POVIDLOVÉ KOLÁČE...

neděle 24. srpna 2014

Tenhle recept jsem si vyprosila od kamarádky z Pohořelic. Při každém setkání, kdy měla na stole tyhle koláčky, jsem totiž jedla jeden za druhým a nechala si je rozpouštět na jazyku. Odjakživa nerada peču z kynutého těsta, protože výsledek nikdy nepovažuju za takový, jaký by měl být, jenže tahle dobrota mi rozhodně stála za pokus, při kterém k mé spokojenosti stačila i pouhá představa poloviční  chutnosti!

......hmm....no....takže...kromě toho, že mi první várka kvásku nevykvasila, spálila jsem navíc plastovou mísu s těstem, kterou jsem dala NA CHVÍLI ohřát do trouby (aby těsto lépe kynulo), a kterou jsem ZA CHVÍLI chtěla vypnout (ale někde jsem se zapomněla), a které se propálilo dno...a...po více než CHVÍLI jsem to brala úprkem k troubě, dýchala výpary kouře, hasila černou utěrku (kterou jsem mísu chytře přikryla), větrala, tiše nadávala (protože Bára zrovna spala), čistila troubu...a drze s odvahou začínala na novo...po VELKÉ CHVÍLI, kdy bylo zdárně napečeno, jsem se pak už nemohla čekat a zakousla se do ještě horkého koláče...je mi jasné, že mě bude ZA CHVÍLI ukrutně bolet břicho, stejně, jako když nedočkavě hltám čerstvou vánočku pomalu ještě ze žhavého plechu...ale co už...CHVÍLE je relativní pojem a je nutné si ji dostatečně užít ve svůj! pravý čas.

Popis receptu uvádím skoro doslova tak, jak mi ho kamarádka poslala, protože už při jeho čtení mě popadla neuvěřitelná chuť péct:)


Kynuté tvarohovo-povidlové koláče

Těsto:
do misky si dám kvasnice (1 kostku) a přidám k nim 1/4l vlažného mléka - nechám tak 10min kvasit, poté přidám:
1/2 kg hladké mouky
16 kostek cukru
5 žloutků
trošku soli
2 dlc oleje


Náplň:
tvarohová (3 kostky tvarohu měkkého, tři vajíčka, 2 vanilkové cukry, 2 hrsti cukru) - smíchat
povidlová (povidla samotná a případně trošku rumíčku:)


Postup:
Všechny přísady na těsto promíchám, zakryji utěrkou a nechám kynout (dávám to i pod peřiny, ať je těsto pěkně v teplíčku), kynutí mě vždycky trvá dlouho tak 3-4hodiny..

Z těsta si udělám 7-8 bochánků, z každého si udělám placičku, do ní dám do středu tvaroh a na něj trošku povidel (můžete si ale udělat jen tvarohové). Kraje si nechám volné tak 2 cm a ty potom přehnu do středu tak, aby z prostředku čouhala náplň. Koláček si předělám na vymazaný plech a potřu ho vajíčkem, ať je pěkně zlaťavoučký. A na vrch dám posypku - cukr, mouka a máslo. Na plech doporučuji dát tak max. 3 koláčky - hodně se při pečení roztáhnou. Koláčky hlídám aby nebyly moc do zlatova, ať jsou vláčné, myslím, že tak 15-20min při 160 stupních jim stačí...uvidíte, záleží na troubě.

Pozn. číslo 1 -rumíčku jsem dala trochu víc a povidel až moc, příště stačí jen zlehounka...jinak jsem byla až překvapená, jaké množství koláčů se dá na posezení sníst, když se těšíte tak moc, jako já:)
Pozn. číslo 2 – Broni, díky moc za recept!


5 komentářů:

  1. ...díky za inspiraci...tento blog mne hodně baví...tolik nápadů po kupě...to je radost číst...Krásný den...Věrka

    OdpovědětVymazat
  2. Věrko, díky za milé komentáře a za to, že jsem díky nim objevila tvůj blog, který umí krásně vytrhnout z běžných denních starostí a vede i k zamyšlení. Jen tak dál:) V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, děkuji ...moc ráda Tě u sebe uvidím...jsi má krevní skupina :-) jak já říkám s kreativním genem jsem se narodila...pořád vymýšlím, jak vytvořit, namalovat, upéct či uvařit něco nového a za babku :-) Krásný den.Věrka

      Vymazat
  3. Veru, voní to až sem .... mňam, hned bych si kousek dala ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám ještě jeden v mrazáku a asi ho brzy vylovím:) Hezký den. v.

    OdpovědětVymazat