Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

CHEESECAKE PODLE DITY P...

sobota 11. ledna 2014


Kuchařku Deník Dity P. jsem si tajně (veřejně) přála a pak z knihkupectví volala Petrovi, jestli si ji můžu místo Ježíška koupit sama. Třeba by ji už za ty čtyři dny nestihl obstarat...nebo co hůř, mohli by mu ji vyprodat! Na pultě nebyla jediná, do které by se dalo přes tenký igelit nahlédnout, a tak jsem se těšila, co se pod titulní stránkou ukrývá za recepty. Ještě v štědrovečerní noc jsem všechny nastudovala a...a napsala si seznam potřebných surovin!!!

Po Ježíšku nabrala použitelnost téhle kuchařky rychlý spád...na plotně vonělo kuře na paprice, v troubě sekaná, další týden rajská omáčka...chuťové pohárky se mi rozplývaly nad pečenou řepou vykoupanou v olivovém oleji, balsamiku, tymiánu a medu a cheesecake jsem pravděpodobně lepší nejedla...ani v Americe!!!

Místo be-be sušenek jsem na korpus použila vánoční kořeněné Speculatius sušenky, které tomu dodaly tu pravou vánoční pohodu. Na povrchu mi cheesecake trochu popraskal, asi proto, že jsem ho ještě před úplným vychlazením chtěla přendat na dortový podnos, a tak jsem to zamaskovala nastrouhanou sušenkou. Jinak jsem na receptu nic neměnila a musím souhlasit s Ditou. Dokud tenhle dort je, JÍM!!!



Cheesecake podle Dity P.

Krémová náplň:
450 g smetanového sýru (např. lučina, philadelphia, pomazánkové másla bez příchuti)
225 g mascarpone
200 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
4 velká vejce
2 žloutky
1 lžíce citronové šťávy
kůra z 1 citronu
120 ml smetany ke šlehání


Na korpus:
180g drcených máslových sušenek (např. Bebe)
2 lžíce krupicového cukru
2 lžičky mleté skořice
60 g rozpuštěného másla


Postup:
Nadrcené sušenky zpracujte s cukrem, skořicí a máslem, aby se vše spojilo. Do otevírací dortové formy o průměru 22 cm, vyložené pečícím papírem, natlačte stejnoměrně sušenkový základ a dejte na 10-15 minut péct do rozehřáté trouby na 190 stupňů.

V míse zatím promíchejte smetanový sýr, mascarpone a oba cukry, až se vše spojí. Postupně po jednom vmíchávejte vejce a žloutky. Nakonec přidejte citronovou šťávu, kůru a vlijte smetanu. Hotový krém nalijte na právě upečený korpus.

Teplotu v troubě snižte na 180 stupňů a vložte cheesecake do trouby. Pečte 30-45 minut tak, aby náplň po okrajích byla pevná a uprostřed se ještě malinko chvěla.

Vychladlý cheesecakee uvolním nožem od stěn formy, sloupnu pečící papír a přesunu na servírovací talíř.


5 komentářů:

  1. Mňam! Cheesecake bych mohla k snídani, obědu a večeři, ale ten od Dity jsem zatím nezkoušela. Musím napravit!!! Kuchařku mám taky, je úžasná a vřele doporučuji mrkvový dort s krémem ze smetanového sýru! Dělala jsem ho už 2x a vždy měl úspěch!

    OdpovědětVymazat
  2. čokoládový musím dělat pravidelně, chce ho každý.:) Dnes jdu na cheesecake. Podle jiného receptu se mi nepovedl, tak jsem zvědav.:)

    OdpovědětVymazat
  3. jak sloupnete ten papír??? pro mě je to vždy oříšek...
    www.familycook.estranky.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dani, často dort rozkrajuju tak, že na spodu pečící papír ponechám. Jindy použiju plochou podběračku a opatrně dort nadzvedávám a sloupávám, aby se nerozpadl.v.

      Vymazat
    2. Ahoj, já místo pečícího papíru vysypávám korpus klasicky moukou :-). J.

      Vymazat