Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

MOKA - OŘECHOVÝ DORT...

neděle 15. prosince 2013

Celý závěr listopadu a prosinec se nese ve znamení pečení dortů a jako „nedortový“ typ si troufám říct, že jsem díky několika dnům nepřetržité praxe postoupila na vyšší „ level“. Dva přesladké dorty jsem vytvořila k Bářiným prvním narozeninám, další dva, o které se vzápětí chystám podělit, jsem upekla neteři k devatenáctým narozeninám a další pro bratra Toma k 6 a dvacetinám...je to vůbec možný?

Pro neteř jsem chtěla něco čokoládového a něco, co naopak tu hutnou chuť kávy, čokolády a ořechů trochu odlehčí, takže jsem zapátrala po dortu s osvěžujícími citróny v kombinaci s mákem...

Recept na tmavý dort nemá v původním názvu vůbec čokoládu, ale naopak karamel, který jsem vynechala, takže z moka-karamelového dortu z Albert receptů jsem ho překřtila na moka-ořechový dort a udělala rovnou dvojitou dávku.


Moka-ořechový dort

Těsto:
200g mletých lískových ořechů
4 lžičky instantní kávy s 2 lžícemi vroucí vody
200g tmavé čokolády
300g másla
300g třtinového cukru
6 vajec
4 lžíce mléka
6 lžic zakysané smetany
300g hladké mouky
4 lžičky kypřícího prášku


Náplň a potření dortu:
300g krémového sýru
150g másla
0,5 hrnku dýňového pyré
1 lžíce pomerančové šťávy
1 lžička pomerančové kůry
0,5 lžičky vanilkového extraktu
4 hrnky cukr moučky


Na potření vnějšku dortu:
150g másla
200g moučkového cukru
170g tmavé čokolády
2 lžičky instantní kávy s 2 lžícemi vroucí vody
3 lžíce sladkého kondenzovaného mléka
200 g mletých lískových ořechů
+ 150g nasekaných lískových ořechů


Postup:
4 lžičky instantní kávy smíchejte s dvěmi lžícemi vroucí vody a nechte zchladnout. Rozehřejte čokoládu. Máslo našlehejte do pěny, přisypte cukr a po jednoum přidávejte vejce, rozehřátou čokoládu, kávu, mléko, zakysanou smetanu a mleté ořechy. Umíchejte těsto a přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem.

Těsto vlijte do dvou forem s pečícím papírem na dně, vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou (nebo strouhankou). Pečtě 25-30 minut při 180 stupních.

Přísady na náplň a potření vnějšku dortu smíchejte do hladkého krému. Každý z upečených a vychladlých korpusů ještě překrojte na polovinu a potřete náplní. Vrstvěte na sebe a nakonec potřete zbytkem krému a vršek a boky dortu posypte nasekanými lískovými ořechy.


Žádné komentáře:

Okomentovat