Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

NAROZENINOVÝ RAFFAELLO DORT...

úterý 26. listopadu 2013


Obvykle bývá narozeninový dort jeden, ale když mám oprávněnou výmluvu na to, upéct jich víc, nedokážu se ubránit. Víc je totiž oslav, takže jeden rozhodně nestačí!

Raffaello dort jsem našla na tomhle webu a zalíbil se mi z obrázku i názvu. Nejsem moc dortový typ, což jsem si záhy potvrdila. Nicméně i když vypadá ZCELA! jinak než původní Sky High Raffaello Cake, je dělaný s láskou.

Začala jsem péct už v týdnu, aby byl na sobotu krásně uleželý a jeho výroba mi zabrala nakonec pár hodin, spoustu vajec, nekonečné šlehání bílků, dvě zdrclá těsta, jedno nezdrclé, ale zase tmavší, jednu vykloktanou metlu, spoustu dilemat, jestli hrudkatý krém vyhodit nebo zachránit. Zachráncem se stal Petr, který má asi o 1000 % víc trpělivosti než já a který málem zavařil mixér, když máslo v krému doslova stloukl:) Krém byl pak ale královsky hladký, lesklý, hebký...no prostě na 1s*.

Báře jsem vyrobila o hodně menší variantu, ale i tak si myslím, že jsme dost pozvedli její hladinku inzulinu. Tvářila se teda nic moc na to, že k snídani nemá obvyklé pyré z ovoce a piškotů, ale pak se do toho nečekaně spořádaně pustila. Tak spořádaně, že jsme ji ani nemuseli převlíkat zmatlanou od krému!



Raffaello dort

Těsto:
5 bílků
0,5 hrnku plnotučného mléka
1 lžíce kokosového (rumového) sirupu
2,5 hrnku hladké mouky
1 hrnek mletých mandlí
2 hrnky cukru krupice
2 lžičky prášku do pečiva
0,5 lžičky soli
1 hrnek másla
1,5 hrnku kokosového mléka


Náplň:
250g krémového sýru
120g másla
1 hrnek strouhaného kokosu
2 hrnky cukr moučky


Na potření vnějšku dortu:
4 bílky
30g cukru krupice
110ml vody
třetina hrnku cukru moučky
1 máslo
1 lžička kokosového (rumového) sirupu


Poleva:
100g bílé čokolády
3 lžíce sladkého kondenzovaného mléka


Postup:
Těsto:
Smíchejte suché ingredience na těsto. Přidejte máslo, kokosové mléko a promíchejte. Přidejte našlehané bílky s mlékem a kokosových sirupem. Těsto rozdělte do dvou pečících forem a pečte na 180 stupňů asi 35 minut, nebo dokud není špejle suchá po vytažení.

Komu se zdrcne jako mě, pomožte si klasickým piškotovým těstem, ať máte dort potřebně vysoký (125 g hladké mouky, 1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, 150 g + 50 g krupicového cukru, 5 vajec-žloutky a bílky zvlášť, 80 ml mléka,1 lžička vanilkového extraktu)

Náplň:
Smíchejte máslo, krémový sýr a cukr, dokud není vše dobře spojené. Přidejte kokos.

Na povrch:
Zahřejte vodu a rozpuste v ní cukr krupici. Našlehejte bílky, a když jsou hotové, přelijte je cukrovým sirupem a dlouze šlehejte. Přidejte máslo, moučkový cukr a nepřestávejte šlehat. Krém se začne srážet a tvoří se hrudky – přidejte trpělivost a nevypínejte šlehač, dokud není krém krásně hladký.

Těsta rozřízněte případně ještě na tenčí části, ty pomažte kokosovou náplní včetně vrchní poslední placky. Vnější část dortu pokryjte dalším z krémů, spodní část obalte strouhaným kokosem a vrchní polijte bílou čokoládou smíchanou se salkem.

Dejte ztuhnout a proležet do chladu. Kdo by měl po konzumaci stále chuť na kokos, může přikusovat Raffaello koule, na které najdete recept tady a které jsem k tomu tak nějak z rozletu taky vyrobila.


Žádné komentáře:

Okomentovat