Menu

Domu Inspirace Rodina Recepty O mně Menu

MEDOVNÍK OVONĚNÝ MEDOVINOU...

středa 24. července 2013

Recept na medovník mám od bratrancovy ženy, která je vyučená cukrářka a momentálně peče dorty na zakázku při mateřské. Hned bych si ji vzala k sobě domů a následně se přihlásila na odtučňovací tábor. Tak moc jsou totiž její dorty, zákusky a cukroví neodolatelné a vysloveně nutí k nepřetržité konzumaci.

Poměry ingrediencí si Pavla upravila podle svého nejlepšího vědomí (a svědomí), ale pro jistotu mi nadiktovala i původní verzi. Uvádím jen její, protože nemám nejmenších pochyb, že by výsledná chuť nechutnala. Krém je zase verze moje a troufám si tvrdit, že na základě opakovaných pochval je to ta správná.


Medovník

Těsto na placky
1000g hladké mouky
360g krupicového cukru
400g másla
6 vajec
6 lžic medu
3 lžičky jedlé sody
6 lžic mléka


Krém
2 kondenzovaná zkaramelizovaná mléka (nechte zavřené plechovky 2 hodiny ve vroucí vodě, nebo kupte hotová)
4 vanilkové pudinky na 1,5 litru mléka
200g másla
4 lžíce moučkového cukru


Postup
Suroviny na placky smíchejte dohromady a rukou vytvořte pevnější těsto, které nechte zhruba půl hodiny odpočinout. Z poddajného těsta vyválejte (nebo vytvarujte rukou) několik tenčích placek (počet záleží na průměru medovníku, který chcete upéct nebo na výšce, kterou chcete vytvořit). Tohle množství vystačí na jeden hodně velký medovník nebo 2 menší. Pečte při 170 stupních asi 20 minut, nebo dokud nejsou placky nahnědlé.

Okraje seřízněte tak, aby každá placka byla stejně velká. Odřezky se použijí na závěrečné posypání a obalení medovníku.


Každou placku pokropte medovinou (nemusí být, ale já mám strýcovu bio domácí, takže hojně využívám:) Potřete bohatě krémem.


Závěr je hodně patlací. Rozdrobte kousky pomocí hmoždíře (nebo jako já posledně paličkou na maso) a vtlačujte drobky na poslední vrstvu krému a na boky medovníku.


Nejlepší je uleželý!


1 komentář: